شرکت کپکام (Capcom) بدون هیچ شک و تردیدی یکی از مشهورترین شرکتهای نشر بازیهای ویدیویی به شمار میرود؛ این کمپانی ژاپنی کار خود را در سال 1979 آغاز کرد و شاید در آن زمان به هیچوجه مدیران آن فکر نمیکردند که به جایی برسند که شرکت شان 2832 کارمند داشته باشد و در آلمان، انگلستان، هنگ کنگ و کالیفرنیا دفتر جداگانه داشته باشند. اما کپکام خیلی زود توانست جایگاه ویژهای در صنعت بازیهای ویدیویی پیدا کند، اما هر شرکتی دوران اوج و دوران فرودی دارد و این مسئله اجتناب ناپذیر است و مهم این است که چگونه مدیران یک کمپانی را از بحران خارج کنند و آن را به دوران اوج خود بازگردانند.
اگر نگاهی به سهام شرکت کپکام از سال 2000 تا به امروز بیاندازید بدون تردید متوجه این اوج و فرودی که گفتهام می شوید؛ کپکام با ساخت بازیهایی نظیر Resident Evil و یا Devil May Cry توانست نام خود را بر سر زبانها بیاندازد اما کمی بعد دوران سقوط کپکام شروع شد تا این که بالاخره در یکی دو سال اخیر دوباره شاهد اوجگیری این شرکت ژاپنی بودیم که بدون شک مهمترین دلیل بالارفتن ارزش و محبوبیت کپکام ساخت بازیهای فوق العاده خوبی است که در این چند سال از آنها منتشر شده است. بازیهایی نظیر Resident Evil 2 Remake ، Monster Hunter: World و حتی Devil May Cry 5 که باعث شدند دوباره کپکام به نقطه اوج شروع کار خود برسد و شیب محبوبیت کپکام اوج بگیرد.
در این مقاله سعی میکنیم به چند بازی اشاره کنیم که میتواند سرعت پیشروی کپکام به سمت موفقیت و محبوبیت بیشتر را دوچندان کند. با آرکید همراه باشید.
Resident Evil 3: Nemesis Remake
چند وقت پیش خبری در فضای مجازی پخش شد که نشان از این داشت که شرکت کپکام در حال ساخت بازی جدیدی از مجموعه Resident Evil و در حال استخدام تعدادی گیم تستر برای بازی جدید خود است. این ایمیل خطاب به تیم سازنده Resident Evil Ambassadors است و نشان میدهد که کپکام قصد دارد بعد از موفقیت بازی Resident Evil 2 Remake با استفاده از تجربیات بدست آمده از این بازی قسمت جدیدی از این مجموعه را منتشر کند؛ اما سوال مهم این است که بازی Resident Evil Ambassadors آیا قرار است یک بازسازی باشد یا شاهد یک عنوان جدید از مجموعه هستیم؟
اما اگر پروژه Resident Evil Ambassadors قرار است یک بازسازی باشد بدون شک همه گیمرها دوست دارند که بعد از بازسازی نسخه دوم از مجموعه Resident Evil این بار کپکام به سراغ ساخت بازسازی بازی فوقالعاده Resident Evil 3: Nemesis برود؛ بازی که در زمان عرضه خود توانست هم در میان گیمرها و هم در بین منتقدین جایگاه بالای خود را پیدا کند و تبدیل به یکی از قسمتهای ماندگار مجموعه Resident Evil شود. بدون شک نسخه بازسازی شده آنتاگونیست اصلی بازی یعنی Nemesis می تواند تصویری باشد که یک سال کامل تمامی گیمرها و علاقه مندان مجموعه Resident Evil را درگیر خود کند؛ گیمپلی نسخه بازسازی شده بازی Resident Evil 3: Nemesis با الهام گیری از بازی Resident Evil 2 Remake میتواند تبدیل به تجربهای حتی بهتر از بازسازی قسمت دوم شود.

Dino Crisis 2
مجموعه Dino Crisis یکی از جذابترین مجموعههایی بود که کپکام بر روی آن کار کرد و در سال 1999 نسخه اول این مجموعه را منتشر کرد، بازی ای که الهامات بسیار زیادی از پارک ژوراستیک داشت اما توانست به سرعت خود را تبدیل به اثری مستقل کند، از این مجموعه تنها 4 بازی ساخته شد که به ترتیب بازی های Dino Crisis در سال 1999، بازی Dino Crisis 2 در سال 2000، بازی Dino Crisis Stalker در سال 2002 و در نهایت آخرین نسخه از این مجموعه یعنی بازی Dino Crisis 3 در سال 2003 عرضه شد، اما آیا وقت آن نرسیده است که کپکام یا نسخه جدیدی از این مجموعه را عرضه کند و یا شاهد بازسازی از این مجموعه باشیم؟
اگر کپکام قصد داشته باشد با توجه به تجربیات موفقی که داشته است اقدام به بازسازی یک نسخه از مجموعه Dino Crisis کند اما بدون هیچ تردید باید به سراغ نسخه دوم این مجموعه برود، نسخه ای که به عنوان بهترین قسمت از این فرانچایز به شمار می رود، بازی Dino Crisis 2 با سبک جذاب مبارزات خود و همینطور داستانپردازی فوقالعاده جذاب خود توانست در زمان عرضه هم نظر منتقدین را بدست بیاورد و هم تبدیل به بازی جذاب برای گیمرها شود.

Okami 2
بازی Okami نیز جز بازیهای مهم کپکام است که با وجود محبوبیت جهانی در میان گیمرهای ایرانی جایگاهی ندارد و شاید بسیاری از گیمرها حتی نام این بازی را نشنیده باشند؛ Okami بازی است که با الهام فوقالعاده از فرهنگ شرقی و ژاپنی تبدیل به یک اثر قصه گو و در عین حال هیجانانگیز میشود. بازی Okami روایت مبارزات میان تاریکی و روشنی است و گیمر را در کالبد گرگی سفید به نام شیرانویی قرار میدهد تا در مسیر جنگ بین روشنی و تاریکی به مبارزه با تاریکی بپردازد.
با وجود این که به تازگی شاهد نسخه با کیفیتی از بازی Okami با نام Okami HD بودیم اما بهتر است بعد از این بازسازی موفق کپکام به فکر ساخت نسخه جدیدی از بازی Okami باشد، نسخه دوم بازی Okami با توجه به پیشینه این بازی و همینطور موقعیت فعلی کپکام میتواند تبدیل به یکی از جذابترین بازیها و مورد انتظارترین بازیهای کپکام باشد.

Onimusha
مجموعه Onimusha نیز یکی دیگر از ساختههای کپکام است که برای گیمرهای ایرانی ناشناخته است. مجموعه Onimusha یک اثر ماجراجویی و اکشن در قلب ژاپن است که اولین نسخه از آن در سال 2001 با نام Onimusha: Warlords عرضه شد اما بعد از عرضه بازی Onimusha Soul در سال 2012 دیگر شاهد ساخته شدن قسمت جدیدی از این مجموعه نبودیم تا چند وقت پیش که کپکام اعلام کرد قصد دارد بازی Onimusha: Warlords را ریمستر HD کند و برای کنسولهای نسل جدید عرضه کند.
بعد از یک ریمستر از این مجموعه گیمرها منتظر ساخت قسمت تازهای از این بازی یا ساخت Remake از بازیهای مجموعه Onimusha توسط کپکام هستند؛ باید دید که آیا کپکام به سراغ مجموعه Onimusha خواهد رفت و این بازی جذاب و سامورایی محور را از صندوقچه خاک خورده بازیهای خود در میاورد و با ترکیب جادویی تازهای خود جان دیگری به این مجموعه خواهد داد یا خیر؟

Mega Man
اگر نینتندو به Mario خود مینازد و سگا Sonic دارد، در برابر این دو کاراکتر فوق العاده اما کپکام چه شخصیتی دارد؟ جواب خیلی ها Mega Man است، کاراکتری که به خاطر پخش سریال انیمیشن آن در بین گیمرهای ایرانی نیز محبوب است اما بازیهای Mega Man با وجود فراز و نشیبهای بسیار زیاد خود نتوانسته هیچ وقت در حد و اندازههای دو کاراکتر دیگر یعنی Mario و Sonic بدرخشد و همواره از بازیهای مجموعه Mega Man به عنوان بازیهای متوسط نام میبرند؛ اما کپکام میتواند با الهام از کاری که نینتندو با شخصیت Mario انجام داد Mega Man را به نقطه اوج برساند، ساخت بازی هایی نظیر Super Mario Maker، Dr.Mario و یا Super Mario Run با بهره گیری از تم Mega Man بدون شک میتواند بازی فوقالعاده محبوبی شود.
اما اگر کپکام قصد داشته باشد محبوبیت Mega Man را چک کند باید به سراغ ساخت بازی بر اساس این کاراکتر برای گوشیهای هوشمند برود مثل کاری که نینتندو با Super Mario Run و سگا با Sonic Dash انجام داد؛ باید ببینیم آیا شاهد عرضه یک بازی موبایلی جذاب که در جهان فوقالعاده هیجان انگیز Mega Man جریان دارد خواهیم بود؟

Final Fight
در دورهای که بازی های سبک Beat ‘em Up در اوج محبوبیت بودند، کپکام تصمیم گرفت در سال 1989 مجموعه ای با نام Final Fight را تولید کند، مجموعهای که به قلب شهر خیالی متروسیتی میرفت و به مبارزه بین گانگسترهای شهر میپرداخت.
این مجموعه در شروع کار خود توانست بسیار موفق عمل کند اما آخرین نسخه عرضه شده از این مجموعه یعنی بازی Final Fight: Streetwise که در سال 2006 برای دو کنسول ایکس باکس و پلی استیشن 2 عرضه شد به معنای واقعی یک شکست برای کپکام به شمار میرفت تا جایی که بسیاری این بازی را در لیست بدترین بازیهای سال قرار دادند اما وقت آن رسیده است که کپکام با سیاست های خود مجموعه Final Fight ریبوت کند و شروع به ساخت یک بازی جذاب از این مجموعه همانند چیزی که در مجموعه Yakuza توسط کپکام شاهد هستیم کند.

Marvel vs. Capcom
کراساور جذاب بین دو کمپانی مارول و کپکام یعنی بازی Marvel vs. Capcom با وجود جذابیتهایی که ممکن است در نگاه اول داشته باشد اما هیچگاه نتوانسته تبدیل به اثری فوقالعاده شود و با وجود عرضه 8 قسمت از این مجموعه قسمتهای جذاب و ضعیفی را دیدیم و خود کپکام نیز این موضوع را پذیرفته است.
با توجه به اتمام فاز سوم فیلمهای سینمایی مارول، کپکام می تواند با ساخت بازی جدیدی از مجموعه Marvel vs. Capcom و تمرکز بر روی شخصیتهایی که در سه فاز فیلم های سینمایی مارول شاهد حضور آنها بودیم و اضافه کردن المانهای واقعگرایانه به گیمپلی خود یک بازی جذاب از مجموعه Marvel vs. Capcom را تولید کند و طلسم این مجموعه را بشکند تا بالاخره شاهد یک نسخه درخشان از این مجموعه و توسط کپکام باشیم.

Asura’s Wrath 2
بازی Asura’s Wrath با الهامگیری از افسانههای هندو و بودایی قصد داشت تبدیل به God Of War کمپانی کپکام شود اما تبدیل به یک بازی نسبتا خوب شد اما فرسنگها با مجموعه فوق العاده God Of War فاصله داشت؛ اما حالا اگر کپکام قصد داشته باشد به سراغ مجموعه Asura’s Wrath برود باید یکی از دو مسیر زیر را در ابتدا کار انتخاب کند.
یا همانند مجموعه God Of War بازی Asura’s Wrath نیز به سبک اکشن-ماجراجویی نقشآفرینی کوچک کند و یا با توجه به تغییر سبک God Of War در سبک خود باقی بماند و خاطرات فوقالعاده قسمتهای ابتدایی مجموعه God Of War را در قالب قسمت دوم Asura’s Wrath به مخاطب هدیه بدهد. به نظر میرسد که با وضعیت فعلی کمپانی کپکام انجام چنین کاری چندان عملی محالی نباشد.
بازی Asura’s Wrath پتانسیل دارد تا با سرمایهگذاری درست کپکام تبدیل به اثری فوقالعاده مثل مجموعه God Of War شود اما مهمترین مسئله برای این بازی داستان، شخصیتپردازی و روایت است که کپکام میتواند این مسئله را به راحتی حل کند و با ریبوت بازی Asura’s Wrath شروع به ساخت God Of War کمپانی خود کند.

Dragon’s Dogma 2
یکی دیگر از بازیهای ساخته شده توسط کپکام بازی Dragon’s Dogma است که در آن شاهد یک بازی نقشآفرینی فانتزی همانند چیزی که در مجموعه Elder Scrolls تجربه کردیم، هستیم. بازی Dragon’s Dogma هم برای کنسولهای نسل هفتمی در سال های 2012 و 2013 عرضه شد و هم در خلال سالهای 2016 تا 2019 کنسولهای نسل هشتمی میزبان این بازی بودند.
بازی Dragon’s Dogma یکی دیگر از بازی های ساخته شده کپکام است که پتانسیل تبدیل شدن به یک مجموعه را دارد و به احتمال زیاد شاهد قسمت جدیدی از این بازی خواهیم بود، زیرا Hideaki Itsuno که کارگردان بازی Dragon’s Dogma است در یکی از مصاحبههای خود اعلام کرد که علاقه دارد تا دنباله بازی Dragon’s Dogma را تولید کند.

Bionic Commando 2
مجموعه Bionic Commando یکی از مجموعههای قدیمی کپکام به شمار میرود، با این وجود در سال 2009 قسمت جدیدی از این فرانچایز با خود نام Bionic Commando در ژانر اکشن-ماجراجویی عرضه شد که البته به عنوان یک بازی متوسط در میان منتقدین شناخته شد؛ اما اگر دوباره بازی Bionic Commando را بازی کنید به پتانسیلهای پنهان این بازی و جهان آن خواهید رسید.
بازی Bionic Commando می تواند با بازنگری دوباره کپکام تبدیل به بازی همانند مجموعه Prototype شود اما مهم این است که کپکام کمی ریسک کند و سرمایهگذاری سنگینی برای دادن جان تازه به مجموعه Bionic Commando انجام بدهد.

نظر شما چیست؟ به نظر شما کپکام می تواند به سراغ ساخت کدام یک از بازیها و مجموعههای خود برود و آنها را ادامه بدهد یا از ابتدا شروع کند؟